Silmälasit

Silmälasikehykset

Silmälasikehyksissä meillä on paljon valinnanvaraa. Valikoimistamme löydät ajattomia ja uusimman muodin mukaisia malleja lapsille, naisille ja miehille. Teetpä valinnan sitten persoonan, muodin tai käyttötarkoitukseen mukaisesti.

Mikäli esim. harrastus vaatii kehyksiltä tiettyjä ominaisuuksia niin tällöin ratkaisuna voi olla myös kahdet eri kehykset, toiset arkeen ja toiset harrastuksiin tai töihin.

Kehyksen valinta

Meillä voit sovittaa paljon erilaisia kehyksiä ja autamme löytämään juuri sinulle sopivat kehykset jotka sopivat tyyliisi tai käyttötarkoitukseen parhaiten. Arkikäytössä valintaperusteena usein on itse kehyksen sopivuus omiin kasvoihin ja tyyliin, mutta työ- ja harrastuskäytössä on otettava huomioon myös muita asioita. 

Kehyksillä voi korostaa tai peittää erilaisia kasvonpiirteitä. Kehysten kulmikkaat tai pyöreät muodot toimivat eri mallisilla kasvoilla eri tavoin. Kehysten paksuus, koko ja väri tekee oman vaikutuksensa ja tunnelman joka selviää parhaiten vain sovittamalla. Aina malliltaankaan paras ei kuitenkaan istu asiakkaalle parhaiten, jolloin voi olla tärkeää löytää malli, joka toimii sekä ulkonäön että istuvuuden ja käytön kannalta parhaiten yhteen. Joskus myös linssityyppi voi rajoittaa kehysvalikoimaa. 

Muovi- vai metallikehys?

Silmälasikehykset voidaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan, metallikehyksiin ja muovikehyksiin. On vaikea sanoa mikä soveltuu parhaiten mihinkin käyttöön, koska molemmista löytyy erilaisia versioita. Metallikehykset kestävät yleensä hieman kovempiakin kolhuja kuin muoviset ja niitä voidaan taivutella takaisin alkuperäiseen muotoon.

ovx_sadexpt6126_col1_0014.jpg

Linssit

Yksiteholinssit

Yksiteholinssejä käytetään joko lähi- tai kaukokatseluun. Ne soveltuvat parhaiten henkilöille, jotka näkevät hyvin muille etäisyyksille. Muussa tapauksessa käyttäjä tarvitsee eri lasit eri etäisyyksille, joka voi käytössä olla ongelmallista.

Kaksiteholinssit

Kaksiteholinsseissä on kaksi eri voimakkuutta, eli lähelle ja kauas oma vahvuus, jolloin laseja voi pitää koko ajan. Yleensä lähihionta on linssin alaosassa, mutta se voi olla myös lasin yläosassa mikäli lähitarkkuutta tarvitaan yläviistoon katsottaessa.

Monitehot

Moniteholinssissä hionta toteutetaan rajattomasti ja ne suunnitellaan asiakkaan näön vaatimalla tavalla. Monitehot ovatkin nykyisin suosituin valinta, koska niissä näköalue muuttuu portaattomasti ja näkö pysyy kaikilla katseluetäisyyksillä terävänä ilman teräviä "hyppyjä". Monitehosta käytetään myös nimitystä progressiivinen.

Linsseissä ei näy ulkoisesti erillisiä lähi-/kaukonäköalueita vaan ne näyttävät yksiteholinsseiltä, koska voimakkuus muuttuu linssissä portaattomasti. Rajattomien linssien käyttöön tottuminen vie jonkin aikaa. Optimaalinen toiminta vaatii riittävää linssinkorkeutta. Myös matalille kehyksille on kehitetty oma linssityyppinsä ja paras ratkaisu sinulle löytyy yhdessä ammattitaitoisen henkilökuntamme kanssa.

 

Syväterävät ja toimistomonitehot

Nämä ovat linssivalikoiman uusimmat tulokkaat, jotka on tarkoitettu sisätiloihin ns. työskentelylaseiksi. Linssit tukevat lähietäisyyksille katselua eli soveltuvat paremmin esim. näyttöpäätetyöskentelyyn kuin lukulaseiksi tarkoitetut linssit. Näissä laseissa on käytössä laajempi ns. välietäisyys jolloin ne soveltuvat moninaisiin arkiaskareihin.

Muovi- vai lasilinssi?

Silmälasilinssejä valmistetaan sekä lasista että muovista. Muovi- ja lasilinssien ominaisuudet eroavat toisistaan mm. painon ja kestävyyden osalta. Muovilinssi on lasilinssiä kevyempi ja iskunkestävämpi, mutta se on herkempi naarmuuntumaan kuin lasilinssi ja vaatii siten huolellisempaa hoitoa ja säilytystä. Muovilinsseihin on kuitenkin saatavilla erilaisia pinnoitteita, joilla linssin pinta saadaan kovemmaksi, jotta se ei naarmuunnu niin helposti. Linssin materiaalin valintaan voi vaikuttaa myös halutun kehyksen malli. 

Linsseistä on saatavana myös korkeataitekertoimisia linssejä (ns. ohennetut), jolloin linssin paksuus voi olla jopa 60% normaalin linssin paksuudesta. Ohennettujen linssien avulla voi myös kehysvaihtoehtoja olla käytettävissä enemmän.

Linssien käsittelyt ja pinnoitteet

Huurtumisen esto

Kätevällä uudelleen käytettävällä liinalla estät linssiesi huurtumisen helposti!

Värjätyt linssit

Muovilinssejä voidaan värjätä aurinkolaseiksi, mutta myös sisäkäyttöön vaaleammalla sävyllä. Linssit voidaan värjätä joko tasaisesti koko linssin alueelta tai ne voidaan myös liukuvärjätä, jolloin linssin yläosa on tummempi kuin linssin alaosa.

Ohennetut linssit

Muovilinssejä on mm. 1.5, 1.6, 1.67 ja 1.74:n taitekertoimilla, joista siis 1.74 on ohuin. Lasilinssejä saa jopa taitekertoimilla 1.8 tai 1.9, mutta lasilinssi on aina muovia painavampi jolloin voi harkita ohennettua linssiä, joka on myös kevyempi käytössä.

 

Kovapinnoite

Muovilinssiin kannattaa aina hankkia kovapinnoite naarmuuntumisen estämiseksi. Täysin naarmuuntumattomaksi kovapintakaan ei muovilinssiä tee, mutta vähentää huomattavasti naarmuuntumista. Lasilinssille ei ole kovapinnoitetta, koska lasilinssi ei naarmuunnu niin helposti.

Likaa hylkivä pinnoite

Yhdistelmäpinnoitteeseen voidaan lisätä myös niin sanottu ”liukas pinta”. Käsittelyn jälkeen linssin pinta hylkii vettä ja likaa, mikä helpottaa linssin puhtaana pitoa. Rodenstockin likaa hylkivän yhdistelmäpinnoitteen nimi on Solitaire® Protect Plus 2.

Heijastuksenestopinnoite

Linssi kirkkaana pintana heijastaa takaisin osan siihen osuvasta valosta. Linssin pinnalla näkyy tällöin heijastuksia, joita voidaan estää heijastuksenestokäsittelyllä. Heijastusta voivat aiheuttavat erilaiset valonlähteet kuten valaisimet ja näytöt sekä vaaleat valoa heijastavat pinnat, jotka saadaan poistettua lähes täysin heijastuksenestopinnan avulla. Tämä parantaa turvallisuutta myös liikenteessä erityisesti pimeään aikaan liikuttaessa, koska heijastuksenestopinta poistaa myös vastaantulevien autojen valojen heijastukset. Kova- ja heijastuksenestopinnoituksen yhdistelmää sanotaan yhdistelmäpinnoitteeksi.

Rodenstockin yhdistelmäpinnoitteen nimi on Solitaire® Protect 2. Essilorin linsseihin on saatavissa Crizal Prevencia -pinnoite, joka suodattaa selektiivisesti haitallista sinistä valoa ja päästää läpi unirytmiisi vaikuttavan hyödyllisen sinisen valon.

Tummuvat linssit

Valikoimissamme on myös auringon valon mukaan tummuvia fototrooppisia linssejä, jotka toimivat samalla myös aurinkolaseina. Linssien väreinä on ruskea, harmaa ja vihreä sekä erityiset kontrastia parantavat kontrasti-oranssi ja kontrasti-vihreä.

Rodenstockin oma tummuva materiaali on ColorMatic®. Näitä linssejä saa sekä yksi-, kaksi- että monitehoina. Tummuvia linssejä saa myös korkeammilla taitekertoimilla, eli ohennettuina, aina 1.67:ään asti.

Essilorin valikoimassa fototrooppisten linssien tuotenimi on Essilor Transitions®. Linssien sävyinä saatavaissa harmaa, ruskea, grafiitinvihreä ja trendikäs Flash-to-Mirror.